четвртак, 11. април 2013.

Ruska vakumska bomba-otac svih bombi




Strateški bombarder Tu-160 je na šestogodišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države izbacio bombu sa padobranom na poligon, kako bi izvršili probu izuzetno moćne vakumske bombe. Neobičnost te bombe je u tome što ona, za razliku od strateških i hiperzvučnih krilatih raketa, može biti upotrebljena već sutra.

Sablasnost je utoliko veća što se snaga njene eksplozije može porediti sa snagom atomske bombe, s tim da ne postoji opasnost od zagađivanja životne sredine. Dosad se najmoćnijom vakuumskom bombom smatrala američka, koja je testirana pre četiri godine i koju su dokoni ljudi u SAD nazvali "majkom svih bombi". Rusi su u inat "zakletim prijateljima" svoj izum nazvali "ocem svih bombi". Tako je formirana svojevrsna porodica vakuumskih bombi. Istina, "tata" nadmašuje "mamu": po temperaturi dvaput, po snazi četiri puta, a po površini koju pokriva - dvadeset puta.

Prepirati se oko toga ko je prvi razvio takve bombe, kažu stručnjaci, nema smisla pošto su vakuumsku eksploziju prvi ostvarili Nemci kad su u vreme Drugog svetskog rata nameravali da unište Gibraltar. Oni su u vazduh raspršili vodonik koji je zajedno sa kiseonikom obrazovao zapaljivu smesu, a oblak su zapalili pomoću obične bombe. Izum su razvili Amerikanci tokom rata u Vijetnamu. Sovjetski Savez je tu novinu primenio u vrijeme sukoba sa Kinom 1969. godine, a zatim i u Afganistanu. Ruska vojska trenutno raspolaže širokim arsenalom vakuumskih eksplozivnih ubojnih sredstava treće generacije. Teško je reći da li su u naoružanju i ubojna sredstva razvijena još u Sovjetskom Savezu na osnovu praškastih i tečnih reagenasa.

Današnji proizvodi takve vrste mogu da unište ne samo neprijateljsku živu silu, to jest ljude, već i biljni svijet, poljoprivredne usjeve. Da bi neupućen čovek shvatio o kakvoj se eksploziji radi, dovoljno je reći da, na primer, ciglani zid neke zgrade pada ne u smeru od centra eksplozije moćnog projektila, već obrnuto - prema centru. Treba dodati da se pomoću vakuumske eksplozije mogu lako likvidirati teroristi koji su se pritajili u pećinama i dubokim brdskim skrovištima budući da ljudski organizam i tamo oseća strahovit pad pritiska - pluća pucaju, oči iskaču iz očnih duplji, čovek zadobija ozbiljne unutrašnje povrede, uključujući povrede mozga.

Novi ruski proizvod će, kako kažu predstavnici vojske, zameniti nuklearna eksplozivna punjenja male snage. Borba protiv međunarodnog terorizma će biti prebačena na kvalitativno nov nivo. U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da taj projekt ne narušava nikakve međunarodne sporazume. Zaista, vakuumska eksplozivna sredstva nisu zabranjena međunarodnim humanitarnim pravom. "Bomba je napravljena bez mnogo troškova i ima veliku destruktivnu moć", rekao je zamenik načelnika Generalštaba Rusije.

Princip dejstva vakuumske bombe je odavno poznat: nad određenim ciljem se rasprši i eksplodira specijalna zapaljiva materija. Destruktivni faktori su udarni talas eksplozije i vrlo visoka temperatura. U Ministarstvu odbrane kažu da eksplozivna materija u novoj avionskoj bombi ima veću razarajuću snagu pošto je napravljena pomoću nanotehnologije. Stručnjaci smatraju da upravo u sastavu materije leži tajna koju vojska čuva i koju će još dugo čuvati pod oznakom "strogo povjerljivo". Ranije bombe, kako naše, tako i američke, bile su stvarno "prljave" - eksplodirao je oksid acetilena ili propilena, a ta jedinjenja su veoma toksična. Može se samo nagađati šta se nalazi u novoj bombi.

Osim toga, stručnjaci kažu da je suština te bombe u tome što se njena energija troši selektivno - snaga eksplozije se unaprijed određuje s obzirom na čvrstinu cilja koji treba uništiti. General Rukšin verovatno zbog toga i govori o jeftinoći bombe. U ovom slučaju se u potpunosti može primijeniti pojam "optimizovana eksplozija". Zanimljivo je da se demonstracija "oca svih bombi", koji je očigledno namijenjen za avione, poklopila sa obnavljanjem dežurnih letova ruskih aviona strateške avijacije nad onim oblastima sveta nad kojima nisu letjeli od 1992. godine. Nagovještaj je prilično jasan.

Zašto je taj izum, koji je u uskim vojnoindustrijskim krugovima poznat već 15 godina, obelodanjen tek sada? Neko to povezuje sa početkom predizborne trke (koja je, naravno, važnija od trke u naoružavanju). Neko kaže da ruski vojnoindustrijski kompleks jednostavno mora nešto da demonstrira u sporu oko razmeštanja elemenata američkog strateškog sistema protivraketne odbrane u Evropi. Neko, pak, tvrdi da je trka u naoružavanju stvarno u toku.

Нема коментара:

Постави коментар