четвртак, 11. април 2013.

Dragunov SVD



Snajperska puska dragunov je uvedena u sovjetske jedinice krajem 1960 -tih godina a nakon toga i u ostale zemlje sovjetskog bloka.Proizvedena je po licenci rusije u Kini, Rumuniji i Iranu.Nakon II. svjetskog rata započela je intenzivna potraga za nasljednikom snajperske puške Mosina-Naganta i SVT M-40, tim prije što se brzo uočilo kako SKS ne može ispuniti očekivanja. Rješenje je ponudio konstruktorski tim predvođen Jevgenijem Fjodorovićem Dragunovim, koji je 1958. godine razvio poluautomatsku snajpersku pušku, na prvi pogled sličnu automatskoj pušci Kalašnjikova, ali za puščani metak 7,62x54R mm i pobijedio na takmicenju za novu sovjetsku snajpersku pušku. Nova puška se pod nazivom SVD (Snajperskaja vintovka Dragunova) počela uvoditi u operativnu upotrebu Sovjetske armije od 1963. godine, a vrlo brzo je uvedena kao standardno snajpersko naoružanje i u oružane snage drugih zemalja članica Varšavskog ugovora.

Iako je bila izrađena u standardnom i vrlo raširenom ruskom kalibru, te se praktično mogla koristiti svakom municijom 7,62x54R mm, za SVD je razvijena posebna, mnogo kvalitetnija municija pod oznakom 7N14. S obzirom na to da je to municija proizvedena u relativno malim količinama, SSSR ga nikada nije izvozio (pa niti svojim saveznicama u Varšavskom paktu), a osim postrojbi SPECNAZ-a, GRU-a i KGB-a, redovne jedinice oružanih snaga nisu se njime koristile (niti ga imale na raspolaganju).U vrijeme kada je nastala, SVD je svakako bila kvalitetna vojnička snajperska puška, sa standardnim optičkim nisanom PSO-1, koji je bio opremljen baterijski osvijetljenom končanicom i infracrvenim filterom.

Povećanje optičkog nisana PSO-1 bilo je nedovoljno po sadašnjim mjerilima snajperskog oružja (4x), a vidno polje dosta suženo zbog razmjerno malog objektiva (24 mm), no, u skladu s tadašnjom doktrinom snajperske borbe to se smatralo dovoljnim za siguran pogodak u ljudsku figuru na udaljenosti 600-800 m. Najkvalitetniji strijelci postizali su pogotke i na udaljenostima većim od 1000 m. Osim toga, optički nisan se mogao relativno jednostavno promijeniti ukoliko je imao montiran standardni nosač kojim se pričvršćivao za lijevu stranu sanduka, a tokom vremena razvijen je cijeli niz optičkih nisana (uključujući i pasivne noćne IC i termovizijske nisane), koji su se mogli koristiti na SVD.
Na dragunov je moguce staviti i bajonet sto je veoma neobicno za snajpersku pusku.

Specifikacija:
Kalibar: 7,62 x54R Sovjet
Funkcija: poluautomatska
Duzina: 1 225 mm
Tezina: 4,30 kg sa PSO-1 optickim nisanom
Magacin: 10 metaka
Pocetna brzina zrna: 830 m/s
Proizvodjac: Izhevsk Rifle Factory,Izhevsk Rusija

Нема коментара:

Постави коментар