петак, 12. април 2013.

Krompir



Krompir je veoma važna hrana danas, a bio je to i u prošlosti. Odigrao je veoma važnu ulogu u istoriji irskog naroda. Pre više od stotinu godina Irci su živeli isključivo od krompira, koji im je bio glavna hrana. Kada je, 1846. godine, medljika uništila ceo godišnji rod krompira u Irskoj, preko 600 000 ljudi pomrlo je od gladi, a mnogi preživeli napustili su domovinu.
Krompir, međutim, nije poreklom iz Irske, već iz planinskih krajeva Ekvadora i Perua,
u Južnoj Americi. Čak i danas u tim predelima krompir raste divlje. Kada su Španci došli u Peru, našli su krompir i preneli ga u Španiju početkom XVI veka. Odatle se krompir proširio na sve evropske zemlje i počeo svakodnevno da se koristi u ishrani.
Krompir je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada istoj porodici iz koje potiču paradajz i duvan. U stvari, krompir je zadebljalo podzemno stablo, a »okca« na krompiru su nerazvijene klice.
Današnji krompir se veoma mnogo razlikuje od svog južnoameričkog pretka. Ove promene nas- tale su primenom različitih metoda u gajenju krompira. Poljoprivrednici se trude da pobolj- šaju kvalitet i povećaju prinose krompira.
Krompir obično ne raste iz semena, već iz ko- madića krompira koji imaju klice ili okca. Iz ovih klica izraste biljka koja dostiže visinu od 30 cm do 1 m, a cvet joj je bele ili ružičaste boje. Kad cvetovi uvenu, to je znak da krompir može da se iskopa.
Krompir se najviše koristi za ishranu, zatim za proizvodnju skroba i alkohola.

Нема коментара:

Постави коментар