понедељак, 2. јул 2012.

Šta se upotrebljava za izradu stakla

Можда мислите да се стакло прави од мешавине нарочитих хемикалија, и то на сасвим нарочит начин, тако да је то право чудо хемије. Међутим, стакло се справља на прилично једноставан начин од сасвим обичног материјала.
Стакло је супстанција која настаје стапањем извесних материјала, а затим хлађењем смесе, при чему се атоми поређају неправилно. Којих материјала? Око 95 процената сировина из наше земље могло би се употребити за израду стакла. Међутим, најзначајниjе сировине су: песак (сили- цијум), сода, кречњак, боракс, борна киселина, магнезијум оксид и оловни оксид.
Сама природа је створила прво стакло. Пре 450 000 000 година усијана стена из Земљиног језгра пробила се кроз Земљину кору као растопљена смеша која излази кроз чељусти вулкана. Када је та усијана лава садржавала силицијум и нагло се хладила, она је образовала стакло тврдо као камен. То вулканско стакло зове се опсидијан.
Људи праве стакло још од прастарих времена. Још пре више од 5000 година Египћани су знали како се израђује једна врста обојеног стакла којим људи су открили како се стакло може дувати и на тај начин од су облагали камен и грнчарију а понекад правили и стаклене перле (зрна) за огрлице. Боце за мирисна уља употребљавале су се у Египту још пре више од 3500 година.
Доба постојања Римског Царства (од I века пре н.е. до V века н.е.) представља један од највећих периода у историји стакла. Управо у то време њега направити на стотине разних облика и величина стаклених предмета.
Данас, наравно, постоји много нових начина да се направи још савршеније стакло. Али ово је основни процес. Сировине од којих се прави стакло доносе се у фабрику и утоварују у огромне канте. Те се сировине пажљиво измере и измешају као тесто. Онда се том тесту дода иситњено стакло истог састава да би се убрзало топљење. Смеша се аутоматски убацује у велику пећ. Затим из пећи потече стакло на нижој температури.
То стакло пролази после тога кроз многе про- цесе: дување, пресовање, ваљање, ливење и извлачење већ према томе какву врсту стакла желимо да добијемо.

1 коментар:

  1. 멋진 블로그와 절대적으로 뛰어납니다. 당신은 훨씬 더 나은 것을 할 수 있지만 여전히 완벽하다고 말합니다. 먹튀검증

    ОдговориИзбриши