понедељак, 2. јул 2012.

Kada je prvi put upotrebljen zemni gas

Čovek dobija gas iz prirodnih skladišta, na mestima koja se nazivaju nalazišta zemnog gasa, a može i da ga proizvodi veštački.
Evo kako se gas može proizvoditi. Cev od gline napuni se ugljenim prahom, zatvori glinom i jako zagreva; iz jednog kraja cevi počeće da izlazi dim. Posle kraćeg vremena dim prestaje da izlazi. Ako sada otvoru glinene cevi pribli- žimo plamen, gas koji izlazi počeće da gori svetlim i stalnim plamenom. Zamislite da je ovaj mali eksperiment uvećan više hiljada puta, pa ćete shvatiti kako se proizvodi gas od uglja.
Škotski inženjer Vilijem Mardok prvi je, 1792. godine, upotrebio veštački proizvedeni gas. On je, naime, pročišćavao gas koji se oslobađao prilikom sagorevanja ugllja i sprovodio ga kroz cevi kako bi mu služio za osvetljavanje kuće. Nekoliko godina posle toga, Mardok je uspeo takvim istim postupkom da osvetli jednu fabriku u Bermingamu, u Engleskoj.
U Sjedinjenim Američkim Državama je veštački gas za osvetljenje bio u upotrebi pre prirodnog gasa. Godine 1812. Dejvid Melvil iz Njuporta, u državi Rod Ajlend, osvetlio je svoju kuću na isti način kao i pomenuti Škotlanđanin, a 1816. godine sličnim sistemom bile su osvetljene ulice grada Baltimora, u državi Merilend. Prirodni ili zemni gas prvi put je upotrebljen u gradu Fredoniji, u državi Njujork, 1812. godine.
Danas se više upotrebljava prirodni gas nego veštački proizvedeni, jer su otkrivena nova velika nalazišta zemnog gasa a i zato što je upotreba gasa postala mnogo raznovrsnija. Isto tako, nove, tehnički usavršenije cevi ili gasovodn, omogućuju da se efikasno povežu udaljena nalazišta gasa sa velikim gradovima u kojima se gas upotrebljava.

Нема коментара:

Постави коментар