четвртак, 12. јул 2012.

Šta jedu ribe

Ako idete na pecanje, verovatno ćete odmah reći da ribe jedu sve i svašta, sem vašeg mamca! Dečaci love ribu pomoću omanje loptice od testa stavljene na udicu. Drugi upotrebljavaju crve. Pastrmke se love na muve. Neke ribe će »zagristi« samo kada na udicu zakačite komadić tela drugih riba.
Postoje hiljade različitih vrsta riba, te je prosto nemoguće opisati i navesti šta sve ribe jedu. Borba za opstanak u vodi je veoma surova; zato su ribe naučile da ne probiraju mnogo.
Neke ribe se hrane isključivo biljnom hranom, i nipošto neće pojesti ništa što je životinjskog porekla. Većinu ribljeg sveta, međutim.čine grabljivice, što znači da se ishranjuju drugim ribama ili vodenim životinjama i insektima. Mnoge ribe se slade mekanim telima ljus- kara ili školjki.
I pored toga što postoji veoma veliki broj raznih vrsta u ribljem carstvu, zajedničke su im dve osnovne osobine. Sve ribe imaju duguljasto, vretenasto telo, koje se prema repu sve više sužava, jer je to najbolji oblik za brzo probijanje kroz vodu.
Većini riba rep služi kao izvor snage za kretanje, a upravljaju repom i perajima. Dišu pomoću škrga, kroz koje neprestano prolazi voda, prethodno uneta kroz usta.

1 коментар: