понедељак, 2. јул 2012.

Radioaktivnost

Знамо да пробе атомске бомбе стварају радиоактивност, која задаје велике проблеме савременом човечанству. Али шта је радиоактивност и зашто је она штетна за човека?
Да почнемо од атома. Сваки атом је сличан нашем Сунчевом систему. Уместо Сунца у њему постоји језгро, а уместо планета — електрони који се крећу око језгра. Језгро се састоји од једне или више позитивно наелектрисаних честица. Радиоактивност се јавља кад атом из неких разлога из језгра изгуби једну или више честица. Атом може и да емитује, односно шаље енергију у виду зрачења (гама-зраци).
Неки елементи су природно радиоактивни. То значи да њихови атоми стално емитују честице. Ту појаву називамо распадом. Кад се честице одвоје, атом доживљава промену. На тај начин радијум, који је природно радиоактиван, емитује честице и претвара се у друге елементе, све док не постане олово.
Научници сада знају како да вештачки створе радиоактивност. Бомбардујући атоме извесних елемената, они изазивају распад тих атома, који тако постају радиоактивни. Бомбардовани атоми испуштају енергију.
Зашто је радиоактивност опасна по човека? Ето, замислите те честице које излећу из атома. Кад те честице ударе у друге атоме, оне их могу разбити и мењати њихов хемијски састав. А кад те ћелије ударе о живе ћелије људског тела, оне и ту изазивају промене. Могу да изгоре и униште кожу, црвена крвна зрнца, и да изазову промене у другим ћелијама.
И поред тога што на разне начине може да послужи човеку, радиоактивност је опасна и разорна.

Нема коментара:

Постави коментар