понедељак, 2. јул 2012.

Mesečeva teža

Svako telo u vasioni ima težu ili gravitaciju jer je gravitacija sila privlačenja koja postoji među svim nebeskim telima u svemiru.
Gravitaciona sila zavisi od mase nebeskih tela i njihove međusobne udaljenosti. Na primer, postoji sila privlačenja između tebe i Zemlje. Ali Zemlja je tako ogromna u poređenju sa tobom, da te privlači. Snaga svakog privlačenja jeste tvoja težina kojom pritiskaš Zemljinu površinu. Ali na dva puta većoj udaljenosti od Zemljinog centra nego sada (ili 7 000 kilometara u vazduhu) imao bi samo jednu četvrtinu težine od one koju imaš ovde na Zemlji.
Mesec je ogromno telo, ali u poređenju sa Zemljom relativno je mali. On ima 1/81 Zemljine težine. Zato je njegova sila gravitacije ili privlačenja mnogo manja nego Zemljina, šest puta manja od Zemljine sile teže.
Otuda, kad se čovek nalazi na Mesecu, njegova težina iznosi samo šestinu težine koju ima na Zemlji. Ako bi skakao u vis sa Mesečeve površine, mogao bi skočiti znatno više nego na Zemlji! Uostalom, sigurno se sećaš da su već prvi astronauti na Mesecu nešto slično izvodili da bi pokazali televizijskim gledaocima na Zemlji kolika je Mesečeva teža.

Нема коментара:

Постави коментар