понедељак, 9. јул 2012.

Kako raste dlaka

Da li ste znali da kosa, dlaka i nokti imaju isto poreklo? Razvijaju se iz rožastog sloja kože.
Dlaka nastaje tako što se stvara malo udubljenje u koži u vidu stubića koji se spušta u potkožni sloj. Tako se obrazuje koren buduće dlake. Iz korena počinje da niče začetak dlake, zatim on prolazi kroz sve slojeve kože i pojavljuje se kao stabljika dlake koja štrči iznad kože.
U korenu dlake nalaze se četiri različita sloja ćelija. One se dele, umnožavaju i probijaju naviše prema površini, sve do vrha dlake. Na površini dlake ove ćelije postepeno postaju rožaste, slične ćelijama površinskog sloja kože.
Površinske ćelije dlake su spljoštene i oblažu njenu srž. Ove ćelije su poređane kao crepovi na krovu, naslagane jedna preko druge. Uz ćelije korena nalaze se i velike okrugle masne ćelije od kojih potiču materije za izgradnju dlake. Uzgred da kažemo, koren dlake je neka vrsta zavrtnja utisnutog u potkožno tkivo. On ne može da se iščupa. Zato, kad istrgnete dlaku, vi ne iščupate i njen koren.
Brzina kojom kosa raste je izmerena i utvrđeno je da iznosi oko 1,5 st mesečno.
Kad bi sva kosa i dlaka na telu rasla u vidu jed- ne jedine vlasi, umesto što raste u vidu mnogobrojnih vlasi, mogli biste da shvatite koliko ukupno dlake stvara vaše telo. Ovakva jedinstvena vlas bi rasla brzinom od 2 stu minutu i na kraju godine dostigla bi dužinu od 48 kilometara.

Нема коментара:

Постави коментар