уторак, 10. јул 2012.

Ostrige

Kada zagledate otvorenu ostrigu, čini vam se kao bezoblična masa. Pa ipak, to je složeno biće koje ima usta, škrge, stomak, jetru, utrobu i srce.
Ima više od stotine raznih vrsta ostriga. Razlikuju se po veličini, obliku, ponašanju i ukusu. Opšta im je karakteristika da se veoma brzo množe. Pet do šest puta u toku jedne sezone izbacuju ikru.
Ženka ostrige je u stanju da u toku samo jedne sezone izbaci i do pola biliona jaja od kojih se mali procenat izleže. Mlade ostrige se sasvim razlikuju od odraslih. Po obliku podsećaju na kesu ili torbicu optočenu finim lelujavim dlačicama oko usnog otvora. Te dlačice kasnije otpadaju kad ostriga naraste u toku godine dana do veličine od otprilike 2,5 do 3 st u prečniku.
Dotle je mlada ostriga bila pričvršćena za neku stenu ili okačena o kakav drugi podvodni predmet. Na kraju prvog meseca života, ili možda drugog, dostiže veličinu jednog novčića.
Najveći problem na koji ostrige nailaze jeste — kako da izbegnu smrt od mnogih neprijatelja. Mladunce ostriga koji se otisnu u vodu proždiru i same odrasle ostrige i druge ribe. Čak i odrasle ostrige mogu da budu plen drugih srodnika koji se u narodu zovu »svrdlari«. Ovi poput svrdla buše rupe kroz zaštitne ljušture ostriga i izvlače otuda mekane delove.

Нема коментара:

Постави коментар