уторак, 3. јул 2012.

Smog

Između 4. i 9. decembra 1952. godine u Londonu je zbog smoga umrlo oko 4000 ljudi! Šta je to smog i zašto je on opasan?
U nekim gradovima kombinacija raznih industrijskih gasova u vazduhu stvara neku vrstu magle, koju zovemo »smog«. Ljudi kašlju kad ga udišu. Ako su u smogu prisutna neka zagušljiva isparenja i fine čestice, on postaje otrovan.
U vazduhu uvek ima prašine. Prašina se sastoji od sićušnih čestica čvrste materije koje lebde u vazduhu. Prašina može da nastane od zemlje koju razduva vetar, sitnih kapljica morske vode, od živog vulkana, šumskih požara, izduvnih automobilskih gasova i od procesa industrijskog sagorevanja — a to je dim koji izlazi iz fabričkih dimnjaka.
Količina prašine u vazduhu je gotovo neverovatna. Ceni se da se na Sjedinjene Države svake godine slegne oko 43000000 tona prašine! Od ove količine oko 31000000 tona nastaje iz prirodnih izvora, što znači da je oko 12000000 tona prašine rezultat ljudske aktivnosti! Prirodno, količina prašine u industrijskim gradovima je najveća.
Ovaj problem je toliko važan za zdravlje da mnogi gradovi vode veliku borbu za smanjenje količine industrijske prašine u vazduhu. Mašinama koje dižu prašinu stavljaju se »kapuljače«. Koriste se i sistemi za ventilaciju, ventilatori i električne sprave koje sprečavaju uzvitlavanje prašine. U nekim slučajevima se upotrebljava vlaženje i prskanje vodom da bi se izbeglo dizanje prašine. Ali problem opasne prašine u vazduhu — ili »smoga« — još nije rešen.

Нема коментара:

Постави коментар