субота, 30. јун 2012.

Žasto venecija ima kanale

Veoma čudno osećanje obuzima čoveka kada se nađe u gradu u kome većinu »glavnih ulica« čine kanali! Ali za razliku od drugih gradova, ulice Venecije — kanali postojale su pre nego što je grad sagrađen!
Venecija je podignuta na muljevitim sprudovi- ma koji čine više od 100 malih ostrva u laguni Jadranskog mora. Sve kuće sagrađene su na stubo- vima pobodenim u blato. Između sprudova nalaze se uzani delovi mora, koji čine čuvene venecijan- ske kanale!
U ovom gradu saobraćaj se obavlja čamcima ili pešice. U starom delu grada nije dozvoljen saobraćaj automobilima ili teretnim kolima. Postoji veliki broj uskih ulica i malih mostova koji spajaju kanale. I svuda se vide čamci zvani »gondole«. Gondolijer stoji na zadnjoj platformi i pokreće gondolu dugim veslom.
Venecija je vrlo star grad. Mnogo pre najezde
Huna i njihovog prolaska kroz Italiju, sredinom 5 veka, živeli su ljudi na malim ostrvima lagune. Docnije je osnovano 12 gradskih opština na vodi i to je bio početak stvaranja države Venecije u kojoj se postepeno razvijao grad koji se danas zove Venecija.
Godine 1450. Venecija je bila centar velike kolonijalne imperije i najveća pomorska sila na svetu. Početkom XVI veka, kada su otkriveni novi trgovački putevi, i trgovina Venecije počela je da opada.
Docnije, Venecija je vodila mnoge ratove, izgubila je svoju imperiju i neprijatelji su je gotovo uništili. Venecija se pridružila Kralje- vini Italiji 1866. godine.
Danas je Venecija jedan od čuvenih umetničkih centara Evrope i ponovo postaje značajna morska luka.

Нема коментара:

Постави коментар