недеља, 17. јун 2012.

Kako led pliva


Led je čvrst, a voda tečna. Kada je temperatura dovoljno niska, voda se pretvara u led. Prilikom smrzavanja voda se znatno širi. Od 10 litara vode dobija se 11 litara čvrstog leda.
Predmeti u vodi plivaju ili tonu po zakonu koji je prvi otkrio Arhimed, grčki matematičar iz III veka pre nove ere. Ovaj zakon, poznat kao Arhimedov zakon, kaže da svako telo potopljeno u tečnost gubi od svoje težine onoliko koliko iznosi težina njime istisnute tečnosti.
Drvo je upola lakše od vode, zato će ga jedna polovina njime istisnute zapremine vode držati nad vodom. Pluta ima jednu petinu težine vode, a težina leda iznosi devet desetina težine vode. Zato se odprilike 9/10 ledenog brega nalazi pod vodom i zato je u stvari veći nego šti nam izgleda kad ga vidimo.
Pod pritiskom led se može otopiti iako je temperatura blizu tačke mržnjena, ali se brzo ponovo smrzava kada ga oslobodimo pritiska. Kada pravite snežne grudve, u vašoj ruci se, pod pritiskom, istope neke snežne pahuljice, ali se ponovo smrzavaju i stvaraju tvrđe grudve kada ih više ne stiskate.
Prilikom smrzavanja voda se širi. Stene često prskaju zbog toga što se voda smrzava u njihovim malim pukotinama ili šupljinama. Ovo je važno za razumevanje erozije planine. Na primer, radnici u finskim kamenolomima odvaljuju velike blokove  stenana taj način što pukotine u njima ispune vodom i ostavljaju je da se tu smrzne.

Нема коментара:

Постави коментар