субота, 30. јун 2012.

Ajfelov toranj

Ajfelova kula projektovana je za Parisku izlož- bu održanu 1889. godine. Namera je bila da ta kula bude simbol i glavna atrakcija izložbe, kao što se uvek za svetske izložbe podiže po jedna građe- vina koja postaje njihov simbol. Ajfelova kula izgrađena je od lepih stubova rešetkastog gvožđa i njena visina iznosi 320 metara.
Na kuli postoje tri platforme do kojih se stiže liftovima. Spiralne stepenice vode dalje ka samom vrhu, na kome se nalazi naučna laboratori- ja. U toj laboratoriji naučnici proučavaju tem- peraturu, vazdušne struje, oblake, vetrove i padavine. Na osnovu međunarodnog sporazuma jedna radio-stanica svakodnevno šalje u etar signale tačnog vremena.
Ajfelova kula se vidi gotovo iz svakog kraja Pariza, i kao turistička atrakcija gotovo je neprevaziđena. Ona se nalazi u veoma lepom delu grada i dok se posetilac penje liftom, pred njegovim očima postepeno se otkriva panorama jednog od najlepših gradova sveta.
Kulu je podigao francuski inženjer Aleksandar Ajfel, graditelj mnogih izvanrednih mostova u drugim delovima Francuske i sveta. On je, na primer, izgradio jednu opservatoriju sa pokret- nom kupolom u gradu Nici, u Francuskoj, a takođe i konstrukciju za Kip slobode na ulazu u njujoršku luku. Ajfel je i pronalazač pokretnih mostova, kao i prvi konstruktor koji je proučavao dejstvo vazdušnih struja na avione, upotreblja- vajući modele aviona u vazdušnom tunelu.

Нема коментара:

Постави коментар