субота, 30. јун 2012.

Koeficijent inteligencije


Umni i telesni razvoj ibično odgovaraju jedan drugom. Oba se zaustavljaju u različitim godinama života, što zavisi od ličnosti. Na primer, neki mladić može sa šesnaest godina da bude visok 170 cm i da uopšte više ne raste, dok njegov brat može da nastavi da raste i da sa devetnaest godina dostigne visinu od 185 cm. Umni razvoj većine ljudi se zaustavlja negde između 13. i 20. godine života. Ako svu decu rođenu istog dana,  na primer: 10. oktobra pre deset godina, pregledate sada, ona će se razlikovati po svojoj telesnoj razvijenosti. Neka će biti visoka, neka srednjeg, a neka niskog rasta. Ali, ona će se takođe razlikovati i u pogledu umnog razvoja. Neka će biti inteligentna i sposobna da lako uče nove stvari, neka prosečna, a neka vrlo spora u učenju. Ova razlika u umnoj razvijenosti može se smatrati razlikom u umnoj zrelosti.     
Kao što možemo da izmerimo nečiju visinu, tako možemo i umnu razvijenost. Za ovu svrhu izrađena je serija testova. Evo kako se to radi:    prvo utvrdimo koje probleme mogu rešiti deca različitog uzrasta. Šestogodišnja deca mogu da reše neke probleme, osmogodišnja      druge,  itd. Pretpostavimo da deci različitog uzrasta damo test za šestogodišnju decu. Neka deca od četiri i pet godina mogu takođe da ga reše.
S druge strane, ima dece od deset ili dvanaest godina za koju je test suviše težak. Eto, sada imamo način za merenje inteligencije. Ako šestogodišnje dete može da uradi test samo za uzrast od šest godina, ono je prosečne inteligencije.
Ako četvorogodišnje ili petogodišnje dete može da uradi ovaj test,ono je natprosečne inteligencije. Ako desetogodišnje dete ne može da uradi ni test za uzrast od šest godina, ono je zaostalo.
Slova OI su skraćenica za »koeficijent inteligencije«; to je način za matematičko izražavanje rezultata ovih testova. Na primer, jedno šestogodišnje dete sa umnom zrelošću koja odgovara detetu od šest godina, ima 01 100. Umna zrelost se deli godinama starosti, zatim se množi sa 100. Ako petogodišnje dete ima umni uzrast za šest godina, njegov 01 iznosi 120 (šest podeljeno sa pet, puta 100). Koeficijent inteligencije između 90 i 100 označava prosečnu inteligenciju, a iznad 110 se smatra natprosečnom inteligencijom.

Нема коментара:

Постави коментар