субота, 30. јун 2012.

Kako su nastale bombe


Danas ceo svet poznaje užasno dejstvo bombi. Bombe su usavršene do stepena koji se još pre izvesnog vremena nije mogao ni zamisliti. Stare, grubo izrađene bombe ne mogu se ni izbliza meriti sa atomskim i hidrogenskim bombama današnjice; međutim, obe te vrste bombi zasnivaju se na istom principu.
Bomba je šuplja gvozdena lopta ili valjkasta košuljica napunjena nekim eksplozivnim materijalom. Ispaljuje se iz puške, baca se rukom, izbacuje se iz aviona, ili se naprosto postavi na neko podesno mesto gde eksplodira. Kinezi su upotrebljavali bombe još pre više stotina godina. To su bile posude od pečene gline u koje su stavljali barut, a imale su oblik zmaja, zmije ili ptice. Glavna namena tih bombi bila je da velikim praskom zaplaše neprijatelja. Kineska vojska upotrebljavala je takve bombe do početka XX veka.
U zemljama zapadnog sveta topovska đulad napunjena eksplozivom nazivana su bombama. Male bombe koje se bacaju rukom nazivane su granate, i naročite trupe, takozvani grenadiri, posebno su obučavane da rukuju tim oružjem.

U prvom svetskom ratu po prvi put su bačene bombe iz aviona, i to u velikom broju. U drugom svetskom ratu izbačeni su iz aviona milioni kilograma bombi. Tako je reč »bomba« počela u najnovije vreme da označava samo bombu koja se baca iz vazduha. Ostali tipovi bombi imaju posebne nazive: granate, torpeda i mine.
Postoje tri tipa vazdušnih bombi, već prema tome kakva im je namena. One mogu biti razorne, za razbijanje i za izazivanje požara. Razorne bombe upotrebljavaju se za rušenje zgrada. One eksplozijom stvaraju vazdušni udarni talas, sličan naglom vihoru, koji snažno potiskuje sve na šta naiđe. Eksplodiraju ili prilikom udarca ili pomoću uređaja za kasnije paljenje.
Rasprskavajuće bombe mnogo su manje od razornih i teške su od 1/2 do nekoliko stotina kilograma. Njihovi ciljevi su ljudi ili manji objekti. Takva se bomba prilikom eksplozije razbije na mnogo manjih delića od kojih se svaki ponaša kao metak.
Zapaljive bombe sadrže zapaljive materije koje sagorevaju izazivajući ogromnu toplotu. Njihov cilj je izazivanje požara koji ponekad zahvata i ceo grad.

Нема коментара:

Постави коментар