четвртак, 21. јун 2012.

Šta je vazduh


Vazduh se nalazi svuda oko nas. Svaka pukotina, šupljinai prostor koji nije već ispunjen nečim drugim, ispunjen je vazduhom. Svaki put kada udahnete, vaša pluća se ispune vazduhom.
Iako se vazduh ne moze videti, probati, ili osetiti (dok vetar ne duva), vazduh je nešto.on je supstancija ili materja. Materija moze da bude u ćvrstom, tečnom ili gasovitom stanju. Materija koja se zove vazduh skoro je uvek u gasovitom stanju.
U stvari, vazduh je sastavljen od više gasova. Dva od njih, azot i kiseonik, sačinjavaju 99% vazduha. Oni se uvek nalaze u istom odnosu, 78% azota i oko 21% kiseonia. Isto tako postoji i mala količina ugljendioksida koji u vazduh izdišu živa bića. Ostatak od 1% čine retki gasovi: aron, neon,helijum,kripton i ksenon.
Veliki vazdušni okean proteže se mnogo kilometara nad Zemljinom površinom. Zato što je vazduh materija, Zemljina teža ga privlači i drži na Zemlji. Tako vazduh ima svoju težinu. Težina vazduha vrši pritisak.
Ako se čovek popne na visoku planinu ili putuje avionom, iznad njega se nalazi manje vazduha; zato je pritisak manji što je visina veća.na visini od oko 15 kilometara pritisak iznosi 1/15 od pritiska na nivou mora. Na visini od oko 100 kilometara pritisak skoro i ne postoji.

Нема коментара:

Постави коментар