четвртак, 14. јун 2012.

Energija

Sigurno vam je poznato da je najvazniji cilj danasnje nauke da dobije energiju iz atoma, da bi se coveku omogucilo da zivi u miru I izobilju. Sama pomisao da se to moze uciniti spade u najvece korake u istoriji ljudkse misli!
Albert Ajnštajn je prvi postavio teoriju koja je pokazala vezu izmedju materije i energije. On je pokazao da se materija moze pretvarati u energiju . Ovo je izmenilo čitavo nase shvatanje fizičkog sveta.
Šta je energija? Energija je sposobnost da se obavi rad. Energija je ono sto stoji iza sile i omogućuje silu. Da pokušamo to da shvatimo kod automobila. Da bi motor radio, mora da postoji neka sila. Nešto mora da stvara tu silu. To nešto je energija. Odakle energija? Energija potiče od benzina i oslobađa se sagorevanjem benzina u cilindru. Ova energija stvara silu koja preko prenosnika i točkova pokreće kola. Tako motor radi, energija mu to omogućava.
Postoje dve vrste energije potencijalna i kinetička. Prvo da vidimo sta je to potencijalna energija. Molekuli benzina se drže na okupu pomoću sila. U molekulima je nagomilana energija koja će moči da se potroši u slučaju potrebe, i to je potencijalna energija. Kada benzin eksplodira ta potencijalna energija se potroši.
Drugi primer potencijalne energije je težina podignuta na izvesnu visinu. U ovakvoj težini postoji nagomilana energija koju možemo da oslobodimo ako je pustimo da padne. Voda na vrhu vodopada ili iza brda takođe ima potencijalnu energiju.
Predpostavimo sada da ta težina padne ili da ta voda pada u vidu vodopada. Sama činjenica da se ona kreće izvesnom brzinom omogućuje joj da vrši rad, i ta energija se zove  >>kinetička energija<<. To je energija koja potiče od težine tela koje se kreće i njegove brzine. Kada neko telo pada, ono gubi potencijalnu energiju a dobija kinetičku energiju. Ali količine dobijene energije je potpuno jednaka količini izgubljene. U stvari, celokupna količina energije u vasioni je uvek ista. Mi ne možemo ni da je stvorimo, ni da je uništimo. Bilo da se koristimo padom vode, ugljem ili atomima, mi jedino možemo da jedan oblik energije pretvaramo u drugi.

Нема коментара:

Постави коментар