среда, 20. јун 2012.

Zašto se u termometru koristi živa

Jedini način da merimo toplotu jeste pomoću dejstava koje ona vrši na neki predmet i promena što ih izaziva u takvom predmetu. I sami možete shvatiti zašto je to tako. Toplota i hladnoća izazivaju promene mnogih materija i predmeta. Nama za termometar treba takva materija koja će se, na istoj temperaturi, ponašati uvek isto.
Utvrđeno je da ježiva veoma pogodna za ovu svrhu. Toplota izaziva širenje žive, ali je to širenje uvek jednako na istoj temperaturi. Zato stavljamo živu u staklenu cev, pa se ona, kad se cev zagreje, širi i podiže do iste tačke na cei kad god je izložena istoj temperaturi.
Sada treba još samo da dodamo sklau na staklenoj cevi, pa ćemo dobiti jednostavan termometar. Skala nam je potrebna da bismo znali do koje se visine živa popela. U savremenom termometru, šupljina u cevi često je tanja od ljudske vlasi, a obično nije veća od igle.
Loptasto zadebljanje na dnu cevčice i sama cevčica napunjeni su onom količinom žive koja je potrebna da bi se mogla meriti određena temperatura. Zatim se cevčica zatvori, i to tako da u njenom gornjem kraju vakum, to jest, bezvazdušni prostor, ili neki gas, kao što je azot. Živa u takvoj cevčici diže se i spušta, odnosno živa se i skuplja u skladu sa temperaturom koja je oko nje.
Na termometrima se najčešće pominju dve skale: Celzijusova i Farenhajtova. Na Celzijusovoj skali nula odgovara temperaturi na kojoj se smrzava voda, a stoti stepen temperaturi na kojoj voda ključa. Na Farenhajtovoj skali, međutim, tačka smrzavanja vode nalazi se na 32 stepena, a tačka ključanja na 212 stepeni.
Kod termometara koji se upotrebljavaju za merenje temperature tela, živin stub stoji na najvišoj tački koju je dostigao sve dok se tresenjem cevčice spusti naniže.

Нема коментара:

Постави коментар