четвртак, 28. фебруар 2013.

Sluzbeni PSI


Brojnim  eksperimentima naučno je utvrđeno da su pojedina čula kod pasa, bez obzira na evidentne razlike između predstavnika pojedinačnih rasa pasa, znatno razvijenije nego čovečije. Pored znatno veće površine nosne sluznice, koja kod nemačkog ovčara iznosi 150cm2, a kod čoveka samo 5cm2, gustina rasprostranjenosti vrlo osetljivih mirisnih  ćelija (u proseku 16puta veća kod pasa nego kod čoveka) utiče na to da je razvijenost i osetljivost čula mirisa kod pasa daleko veća. Utvrđeno je i da pas koji nije prosao obuku  može da razlikuje oko pola miliona različitih mirisa i to u tako malim koncetracijama u kojima ih ljudski nos uopšte ne može osetiti. Specijalističkom obukom ova sposobnost se može dodatno razviti.

Čulo sluha je takođe veoma dobro razvijeno, pogotovo kod predstavnika onih rasa koje imaju veće, pokretne ili uspravne ušne skoljke. Zvuk slabog iteziteta, koji čovek čuje na daljini od 4m, pas moze da registruje na daljini od 20m, lokalizujući pri tome njegov izvor uz odstupanje od maksimum 5 stepeni.

Uprkos tome što fiksne objekte vidi slabije nego čovek, pas je u stanju da i na razdaljini od 250-300m zapaža kretanje objekata i pokrete.

Нема коментара:

Постави коментар