уторак, 12. фебруар 2013.

Jeti-bigfoot


Čovekoliko biće zastrašujućeg izgleda, više i teže od čoveka, krupnije građe, tela prekrivenog krznom ostavlja za sobom samo tragove u snegu i nijedan drugi dokaz o sopstvenom postojanju. Da li je jeti plod mašte, komercijalni mamac, greška u poznavanju životinjskog sveta ili zaista neobjašnjeno planinsko stvorenje koje postoji ma kako ga mi zvali, još uvek je pitanje koje dopunjuje misterije sveta.
Jeti je navodno nekoliko puta viđen na Himalajima i objašnjen kao stvorenje visoko oko 2 metra, prekriveno dlakom u crnoj ili smeđoj boji, krupnije građe nego čovek ali po liku ipak sličan čoveku. Mnogi planinari su navodno i čuli krike koje jeti ispušta ali naravno to nikako nije dokazano bio jeti, možda je to zvuk neke životinje koja nastanjuje planinske  šume.

Nema  pouzdanih dokaza o postojanju jetija, štaviše osim čudnih otisaka stopala, ne postoji nikakav trag koji upućuje na postojanje ovog bića. Tragovi stopala utisnuti u snegu su zapravo jedino što je pronađeno, fotografisano i ispitivano a da nije otkriveno da pripadaju nekoj od poznatih vrsta.
Misteriozni otisci stopala dugi 35 i široki oko 18 cm pronalaženi su na visini od 6000 metara, pa se zbog samog terena verovalo da nisu plod nečije igre i da niko nije sa namerom da zbuni planinare ostavljao otiske koristeći specijalno oblikovanu čizmu. Prema fotografijama i podacima o dužini, širini i dubini otiska, proračunato je da je jeti visok oko 2 metra i da njegova težina iznosi oko 130 kilograma. Prema nekim promerima visina može dostići i preko 3 metra, dok težina može biti i 400 kg. Bilo je mogućih objašnjenja da je jeti ustvari medved, leopard ili neka druga životinja, međutim nije dokazano ni da se otisci stopala poklapaju sa otiscima druge poznate životinje.

Nasuprot nedostatku dokaza, priče o jetiju su bile mnogobrojne. Videli su ga stanovnici, turisti i planinari (zapravo nisu ga videli samo naučnici koji su imali veliku želju da ga vide). Kružile su priče kako je čak i otimao devojke, ubijao životinje, krao hranu planinarima, ali bez obzira na pouzdanost ljudi koji su izneli ovakve priče u javnost, one nisu dovoljne za objavu o postojanju jetija.
Poslato je nekoliko ekspedicija u potragu za jetijem, ali nijedna nije donela konkretne rezultate. Osim priča navodnih očevidaca i tragova u snegu ništa drugo nije moglo dopuniti biografiju jetija. Stanovnici Himalaja na priče turista o jetiju i ne reaguju previše zbunjeno, mada kad bi se otkrilo šta je zapravo čudna spodoba, možda bi se smanjio broj turista, pa je zasigurno interesantnije dok je jeti deo misterije. Kako god bilo, nedostatak dokaza nije omeo menadžere da iskoriste jetija kao brend, pa su tako stvoreni suveniri sa likom jetija, pa čak i hotel koji u svom nazivu ima ime Jeti.
Član jedne od neuspešnih ekspedicija za pronalaženje jetija Desmond Doig, nakon nekoliko godina skepticizma izjavio je „ Možda mi nismo videli jetija, ali nismo videli ni leoparda a znamo da postoji“.
Pošto niko nije uspeo da fotografiše ili snimi jetija kako trčkara niz padine, niti je pronađen bilo kakav dokaz o njegovom postojanju, priča o snežnom čoveku, jetiju ili kako god nazvanom biću koje nikada nije pronađeno i danas se ubraja u misterije sveta.

Нема коментара:

Постави коментар