четвртак, 21. фебруар 2013.

Osnovi balistike




Pojam trzaja i odskočnog ugla u procesu opaljenja metka


Pritisak barutnih gasova deluje na zatvarač i preko njega povlači cev i delove koji su sa njom sjedinjeni. To kretanje se naziva trzanje.
Skup uticaja trzanja oružja, vibracija cevi i drugih uzroka, čini da se između pravca ose cevi u trenutku kada zrno izleće (linija polaza) i pravca ose cevi do opaljenja (linija gađanja), obrazuje ugao koji se naziva odskočni ugao.





Početna brzina

Početna brzina je jedna od najvažnijih karakteristika oružja. Povećanjem početne brzine projektil leti dalje, raste njegova kinetička energija, smanjuje uticaj spoljnih faktora. Veličina početne brzine zavisi od dužine cevi, mase barutnog punjena, fižičko hemijskih osobina i temperature baruta, mase zrna, oblik zrna, i dimenzija barutnog punjenja. Početnom brzinom se naziva brzina zrna na ustima cevi.
 




Brzina gađanja

Pod brzinom gađanja oruzja (stvarna, tehnička) podrazumeva se broj opaljenih metaka u jednoj minuti. Ponovno punjenje , kao i dužina puta pokretnih delova direktno zavisi od dužine i kalibra metka, koji uslovljava brzinu gađanja oružjem. Brzina gađanja opada povećanjem kalibra.
Praktična brzina gađanja, to jest brzina gađanja gde se uzima u obzir vreme za nišanjenje, promenu okvira i ponovno punjenje. Za automatsko oružje praktična brzina gađanja je znatno manja u odnosu na tehničku.

Нема коментара:

Постави коментар