петак, 22. фебруар 2013.

Imhotep



Imhotep je bio egipatski beležnik i arhitekta. Živeo je oko 2650. p. n. e. u vreme Starog carstva (2635. - 2155. p. n. e.) Njegovo ime je pronađeno na postolju skulpture faraona Džosera iz III. dinastije, pronađene 1926. u Sakari. U to vreme je sagradio najstariju piramidu u Egiptu. Imhotep je tako pokrenuo revoluciju u arhitekturi.

Ovaj visoki kraljev službenik je prvi umetnik čije je ime ostalo zabeleženo i najverovatnije je i prvi koji se upustio u podizanje kamenih građevina. Imhotep je upravljao gradnjom Džoserove piramide, kao i zdanjima koja su je okruživala. Stepenasta piramida faraona Džosera (oko 2667.- 2648. p. n. e.) je prva piramida u Egiptu, i prvi spomenik uopšte sagrađen od klesanog kamena. Iako je u početku bila građena kao mastaba (arabizam koji znači stepenica ili klupa) kakve su do tada bile kraljevske i plemićke grobnice, njena veličanstvenost pokazuje veliku moć i prestiž egipatske monarhije. Imhotep ju je izgradio tako što je napravio šest trapezastih mastaba složenih jednu na drugu, čime je dobio oblik stepenaste piramide unutar piramidskog kompleksa koji je okružen visokim zidom. Neki veruju da je arhitekt to učinio da bi se grobnica videla preko zida koji je okružuje. Piramida je središnje obeležje pogrebnog kompleksa koji liči na palatu i prvobitno je bila obložena belim krečnjakom.

Osim što je bio proslavljeni egipatski graditelj piramida, bio je i lekar, a vladao je i najvećom državom toga doba na svetu. Imhotepa su Egipćani slavili kao mudraca i dve hiljade godina kasnije. Štaviše, čak su ga i u ptolemejskom dobu poštovali pod grčkim imenom Imuthes kao boga medicine. Njegove skulpture iz toga doba prikazuju mudrog pisara koji sjedi sa smotanim papirusom na dlanovima.

Imhotep je jedna od najvažnijih ličnosti iz drevne istorije, čovek koga su istoričari nazvali prvim poznatim genijem. Grobnica ovog velikog mudraca još uvek nije pronađena.

Нема коментара:

Постави коментар