Katran nam izgleda sasvim obična stvar, ali je njegov značaj
za industriju izvanredno veliki.
Kada je prvi put počelo zagrevanje uglja da bi se dobio koks
za visoke peći, potekla je crna teč-nost koja se brzo stvrdnula i koja je
izgledala bezvredna. To je bio katran od ugljena, i ljudi su ga bacali.
Međutim, od katrana danas se spravlja više od 200000 nuzproizvoda koje
svakodnevno upotrebljavamo.
Katran je prvi put upotrebljen za gorivo. Kasnije, ljudi su
njime premazivali drvo i užad da bi ih na taj način zaštitili. Konačno,
otkriveno je da se od njega mogu praviti i druge korisne stvari. Prilikom
zagrevanja i destilacije katrana dobijaju se različita ulja. Jedno takvo ulje
počelo se koristiti kao zamena za terpentin.
Zatim, 1856. godine, 17-godišnji asistent hemičar u
Engleskoj Vilijam Henri Perkins sasvim slučajno je otkrio da se iz katrana mogu
dobiti izvesne boje, takozvane anilinske. To je otvorilo nove mogućnosti u
svetu industrije.
Kako se od katrana dobijaju različiti proizvodi? To se
postiže procesom destilacije. Ka-tran se dovede do ključanja u velikim pećima,
iz kojih izlaze povijene cevi. One skupljaju gasove i tečnosti što se tu
stvaraju. Sam katran sadrži od svega pomalo. Prilikom svakog novog prečišćavanja
izvlače se različiti sastojci. Smola koja ostane u stvari je katran koji već
poznajemo kao sastavni deo šindre, krovnog papira i asfalta koji se
upotrebljava za prekrivanje ulica.
Koji su uzgredni proizvodi katrana? Većina boja koje služe
za bojadisanje i za spravljanje štamparske boje pravi se od katrana. Karbolna
kiselina, koja se upotrebljava kao antiseptik po bolnicama, potiče od katrana.
I aspirin se spravlja od katrana. Saharin, koji je 5,50 puta slađi od šećera,
takođe je proizvod koji dobijamo iz ugljenog katrana. Sva savremena industrija
plastike počiva na katranu. Najlon je kombinacija uglja, vazduha i vode. Danas
se čak i odela prave od ugljena.
Naftalinske kuglice, veštačka aromatična sredstva i
soda-voda takođe su proizvodi dobi-jeni iz katrana. Hemijski proizvodi koji se
dobijaju iz kamenog uglja upotrebljavaju se i za hranu.
Нема коментара:
Постави коментар