среда, 13. фебруар 2013.

Tartufi


Tartufii su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu
Pored izuzetnog ukusa, cuvena je po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da deluje na potenciju i vitalnost celog  organizma. Najbolja je - 'Hrana za mozak'.
Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju  sive celije. Na taj na
čin poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja,  koncentracije i mentalne izdržljivosti.
Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna  mesnata tela, obi
čno nepravilno okruglog oblika. Na površini  tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa.  Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem.  Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi  životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 10 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.  Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti. Manje poznata osobina tartufa je njegovo izuzetno lekovito svojstvo.

Нема коментара:

Постави коментар