уторак, 26. фебруар 2013.

Poreklo, značaj i rasprostaranjenost jabuke




Jabuka spada u najrasprostranjenije i privredno najkorisnije vrste voćaka. Za gajenje jabuke postoje povoljni uslovi u Evropi, Severnoj Americi i nekim delovima Azije. Azija je verovatno ishodni centar jabuke. Najveći broj vrsta divljih jabuka je iz Azije i to sa područja Himalaja. Gajenje jabuke se preko Grčke širilo u evropske zemlje. Proizvodnja jabuje je, u odnosu na drugo voće, najveća. Najviše jabuka proizvodi Evropa 60% od ukupne svetske proizvodnje. Svetsko tržište je snabdeveno tokom cele godine svežom jabukom. Procenjuje se da se u svetu proizvede 25.000.000 tona jabuke. Najveći proizvođači su SAD, Italija, Fracuska, Nemačka, Japan, Poljska i dr.
Jabuka se koristi za potrošnju u svežem stanju i u industriji. Njeni plodovi troše se u svežem stanju tokom cele godine. Ona je vrlo značajna i zbog toga što je, kod nas, po broju stabala na drugom mestu.

Нема коментара:

Постави коментар