Smatra se da je to vrlo stara kultura, poreklom verovatno iz
Sirije. Gajenje masline ograničeno je niskim negativnim temperaturama. Najviše
se gaji u pojasu Sredozemnog mora: u Španiji, Italiji, Grčkoj, Portugaliji i
drugim.
Maslina se gaji na uobičajan
način kao i druge vrste voćaka. Zemljiste se pripremi na celoj površini ili se
kopaju jamići. Dubina nakoju se zemljište priprema iznosi 60 do 70cm. Sadnice
se proizvode kaletmljenjem ili na neki od vegetativnih načina razmnožavanja.
Maslina se odlikuje
krivim deblom, koje je usukano i kvrgavo. Kruna može da se formira po želji.
Donosi plod na jednogodišnjim grančicama. Zimzeleno je jer listovi otpadaju
posle 2 do 3 godine. Vrlo kasno cveta. Plod je koštunica sa podkožicom, tamne
boje kad plod sazri. Veličina ploda varira od 2 do 25 grama.
Od cvetanja do
sazrevanja plodova potrebno je 110 dana. Sazreli plodovi sadrže oko 22% ulja,
mada procenat najviše zavisi od sorte.
Нема коментара:
Постави коментар