уторак, 26. фебруар 2013.

Maslina





Smatra se da je to vrlo stara kultura, poreklom verovatno iz Sirije. Gajenje masline ograničeno je niskim negativnim temperaturama. Najviše se gaji u pojasu Sredozemnog mora: u Španiji, Italiji, Grčkoj, Portugaliji i drugim.
Maslina se gaji na uobičajan način kao i druge vrste voćaka. Zemljiste se pripremi na celoj površini ili se kopaju jamići. Dubina nakoju se zemljište priprema iznosi 60 do 70cm. Sadnice se proizvode kaletmljenjem ili na neki od vegetativnih načina razmnožavanja.
Maslina se odlikuje krivim deblom, koje je usukano i kvrgavo. Kruna može da se formira po želji. Donosi plod na jednogodišnjim grančicama. Zimzeleno je jer listovi otpadaju posle 2 do 3 godine. Vrlo kasno cveta. Plod je koštunica sa podkožicom, tamne boje kad plod sazri. Veličina ploda varira od 2 do 25 grama.
Od cvetanja do sazrevanja plodova potrebno je 110 dana. Sazreli plodovi sadrže oko 22% ulja, mada procenat najviše zavisi od sorte.

Нема коментара:

Постави коментар