Kalcijum je jedan od minerala neophodnih našem organizmu. On čuva naše kosti, ali je i njegov doprinos celokupnom našem zdravlju nemerljiv.
Potrebe za kalcijumom
Količine kalcijuma potrebne ljudskom organizmu zavise od uzrasta i starosti, ali i nekih drugih okolnosti.
Ustanovljeno je da je kalcijuma potrebno:
- deci do 3 godine starosti - oko 500 mg dnevno
- deci od 4 do 8 godina starosti - oko 800 mg dnevno
- deci od 9 do 19 godina - oko 1300 mg dnevno
- za odrasle od 19 do 50 godina - oko 1000 mg dnevno
- za trudnice i žene koje doje - oko 1300 mg dnevno
- za one koji boluju od osteoropoze - oko 1500 mg dnevno
Po organizam povoljno deluje kombinacija: kalcijuma, magnezijuma, cinka i vitamin D, zato što oni zajednički deluju, međusobno potpomažući lekovita svojstva.
Kofein u većim količinama smanjuje pozitivno dejstvo kalcijuma na organizam.
Šta "leči" kalcijum i kod kojih tegoba pomaže?
Kalcijum je poznat kao gradivni elemenat za jačanje i čvrstinu kostiju, zuba i noktiju, ali je manje poznato da on deluje veoma pozitivno na nerve, mišiće, organe za varenje, krvotok i metabolizam.
Kalcijum povoljno utiče: u trudnoći, tokom dojenja, u perimenopauzi i menopauzi, ublažava tegobe PMS-a i usporava proces starenja.
Kod sledećih problema, bolesti i tegoba - uloga kalcijuma je nezamenljiva:
- akne
- alergija
- anksioznost
- astma
- bolne menstruacije
- bolovi u mišićima
- glavobolja
- gojaznost
- depresija
- konvulzije
- neplodnost
- nervoza i neraspoloženje
- osteoporoza
- povišeni krvni pritisak
- poremećaji ishrane (gojaznost, gubitak apetita...)
- problemi sa kosom
- problemi sa libidom
- problemi sa organima za varenje
- smetnje u rastu dece
- stres
- hipertireoza
U kojim namirnicama ima kalcijuma?
Kalcijuma ima u skoro svim namirnicama, ali ćemo navesti one u kojima ga ima najviše:
- mleko (nemasno i punomasno)
- mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, sir, kačkavalj, kajmak, maslac, pavlaka, puding, sladoled...)
- žitarice, naročito integralne žitarice (pšenica, raž, ovas, soja, heljda, ječam, kukuruz, pirinač, proso...)
- južno voće (narandža, kivi, limun, mandarine, banane...)
- sokovi i drugi napici (sok od narandže, mleko od soje, sokovi od povrća...)
- riba (losos, oslić, skuša, sardine...)
- povrće (brokoli, kelj, zelena salata, zeleno povrće, kupus, kineski kupus, spanać, šargarepa, grašak, pasulj, cvekla, krastavac, beli luk, crni luk, patlidžan, dinja, špargla, zeleno lisnato povrće, paradajz...)
- koštunjavi plodovi i semenke (orah, kesten, badem, lešnik, susam...)
- pečurke (šitake, šampinjoni, vrganji, lisičarke...)
- voće (borovnice, malina, kupina, jabuka, smokva, kajsija, grožđe...)
- ostale namirnice (čokolada, cimet, rasol, surutka, kopriva, tofu...)
Šta činiti?
Veoma je važno raznovrsnom i redovnom ishranom obezbediti organizmu svakoga dana potrebne količine kalcijuma.
Potrebne dnevne količine kalcijuma mogu se uneti u organizam pravilnom i uravnoteženom ishranom, ali u nekim fazama života ili kod nekih bolesti kalcijum se može nadoknaditi korišćenjem multivitamniskih napitaka (šumeće tablete).
Нема коментара:
Постави коментар