среда, 23. април 2014.

Psihotropno delovanje

Delovanje na ljudsku psihu pomoću medicinskih preparata, hemijskih ili bioloških supstanci. Kako bi se čovek naterao da uradi ono što ne želi, uopšte nije neophodno da se hirurškim putem izmeni struktura njegovog mozga ili da se primora silom. Treba samo pravilno odabrati preparate i na odgovarajući način ih primeniti. Tako se pre 25 godina pojavio preparat «bi-zet» - jako psihotropno sredstvo koje efikasno deluje na mase ljudi. Dovoljno je, na primer, da se njime tretira bataljon na maršu i njime više neće biti moguće komandovati. Mada svaki vojnik pojedinačno ostaje pri tome praktično normalan. Danas niko ne može da garantuje da na bazi navedenog preparata nije već proizvedeno delotvornije sredstvo za delovanje na psihu!
Ne koriste se svi ovde navedeni oblici psihološkog delovanja u istoj meri. U vreme Prvog i Drugog svetskog rata, u oružanim sukobima u periodu 50-80-ih godina dvadesetog veka zaraćene strane su primenjivale uglavnom informativno-propagandno i psihogeno delovanje. Psihoanalitičkim, neurolingvističkim i psihotropnim delovanjem je dopunjen arsenal psihološkog ratovanja tokom 90-ih godina. Psihotrono oružje je tek u fazi preliminarnih ispitivanja. U isto vreme stručnjaci u oblasti psihološkog rata već su razradili strategiju koja podrazumeva kompleksnu primenu svih oblika psihološkog delovanja na ljude.
Posttraumatski stresni poremećaj je bolest koja se javlja neko vreme posle preživljene psihičke traume i najčešće se manifestuje u tri faze.
Akutni stres je primetan neposredno posle krizne ili VS, odloženi se pak  manifestuje posle nekoliko dana, pa čak i meseci. Posle prvog perioda prividnog poboljšanja često počinju da se javljaju simptomi teškog oblika posttraumatskog stanja, koji onemogućavaju da osoba normalno živi i da se oseća isto kao ostali. Ova faza može trajati čitav život. Čovek menja sistem vrednosti, menja način ponašanja, kod njega se menja sfera komunikativnosti. Psiholozi ovu pojavu nazivaju «plastična deformacija», slojevi ličnosti kao da se okamene i nema povratka na ranije stanje, a neka najvažnija svojstva kod čoveka zauvek se gube.

Obezbeđenje zaštite stanovništva od psihičkog delovanja je krajnje složen zadatak sa više komponenti. Rešenje ovog zadatka obuhvata čitav kompleks organizacionih, medicinskih, specijalnih, propagandnih i drugih mera.  

Нема коментара:

Постави коментар