среда, 23. април 2014.

Neurolingvističko delovanje

(NLP – neurolingvističko programiranje) – vrsta psihološkog uticaja koji menja motivaciju ljudi uvodeći u njihovu svest specijalne lingvističke programe.
Osnovni objekat takvog delovanja jeste neurofiziološka aktivnost mozga i emotivno-voljna stanja koja zahvaljujući tome nastaju. Kao glavno sredstvo uticaja nastupaju posebno odabrani verbalni (usmeni) i neverbalni lingvistički programi. Usvajanje njihovih sadržaja omogućava da se ubeđenja, shvatanja i predstave čoveka (kako pojedinca, tako i grupa ljudi) promene u zadatom pravcu. Subjekat neurolingvističkog delovanja je stručnjak (instruktor).

Instruktor najpre otkriva protivrečne (konfliktne) stavove i ubeđenja u psihi, kao i negativna uznemirujuća emotivna stanja koja su time izazvana (brige, raspoloženja, osećanja). U sledećoj fazi on uz pomoć posebnih metoda pomaže da shvate nepovoljnost svog realnog stanja (socijalno-ekonomskog, kulturnog, fizičkog i kao posledicu – psihološkog) i unosi izmene u svest, koje teraju ljude da na drugi način doživljavaju životne situacije i grade odnose sa drugim ljudima. Psihoanalitički i neurolingvistički oblici delovanja su korisni u slučajevima kada se upotrebljavaju u humane svrhe. Ukoliko se pak primenjuju radi osiguranja sopstvene prevlasti, tada predstavljaju psihološko nasilje nad ljudima.

Нема коментара:

Постави коментар