четвртак, 11. април 2013.

Kako je nastao ŠAH



Verovatno nema igre o kojoj se, već stotinama godina, toliko ne piše kao o šahu. Nazivaju ga »kraljevskom igrom«, jer ga smatraju kraljicom svih igara. Šah je, verovatno, i najstarija igra za koju se zna, jer neki tvrde da je postojao još pre 5000 godina!
Znamo da ime te igre dolazi od persijske reči »šah«, koja znači »kralj«, »vladalac«. A izraz »šah-mat«, takođe iz persijskog jezika, znači »kralj je mrtav«. Međutim, da li su baš Persijanci izmislili šah? To niko ne zna sigurno.
U stvari, pronalazak šaha pripisivan je, u razna vremena, Grcima, Rimljanima, Vavilonci- ma, Egipćanima, Jevrejima, Persijancima, Kine- zima, Hindusima, Arabljanima i mnogim drugim narodima! Po jednoj teoriji, šah se rodio među budistima u Indiji. Po budističkom shvatanju, rat i ubijanje bližnjih, bez obzira na cilj zbog koga se to radi, predstavljaju zločin. Zato su izmi- slili šah kao zamenu za rat! Većina merodavnih ličnosti smatra danas da šah vodi poreklo verovatno iz Indije, odakle se raširio u Per-
siju, Arabiju, a zatim u zapadnu Evropu.
Što se pojedinih šahovskih figura tiče, one su pretrpele mnoge izmene u dugoj istoriji te igre. Bilo je vreme kada se i kralj mogao »pojesti«, što je u današnjem šahu nemoguće. »Rokada« je bila nova zamisao, koja je uneta u šah pre nekih 400 godina.
Istorija kraljice u šahu verovatno je najzanimljivija. Jedno vreme ta figura zvala se imenom koje
je značilo »ministar« ili »general«! Danas, ako u igri izgubite kraljicu, smatra se da ste ostali bez najjače figure. Međutim, u stara vremena kraljica je mogla da prelazi samo po jedno polje dijagonalno, pa je zato bila najslabija figura na tabli! Tek pre 500 godina stekla je svoju sa- dašnju moć.
Top i konj nisu se, izgleda, menjali u toku mnogo godina.
Danas se šah igra u celome svetu, a međunarodne turnire, koji se redovno održavaju, sa velikim zanimanjem prate milioni gledalaca.

Нема коментара:

Постави коментар